Jumat, 02 Januari 2015

Bled-hui

Boléd “Ipomoea batatas” disangka asalna ti Benua Amérika.[1] Para ahli botani sarta tatanén nyebutkeun yén wewengkon
asal pepelakan boléd nyaéta Selandia AnyarPolinesia, sarta Amérika tengah.[1] Nikolai Ivanovich Vavilov, saurang ahli botani Sovyét, mastikeun wewengkon sentrum primer asal pepelakan boléd nyaéta Amérika Tengah.[1]
Boléd mimitina nyebar ka sakumna dunya, utamana nagara-nagara beriklim tropika dina abad ke-16.[1] Jalma-jalmaSpanyol nyebarkeun boléd ka wewengkon Asia, utamana FilipinaJepang, sarta Indonésia.[1]
Plasma nutfah (asal genetik) pepelakan boléd anu tumuwuh di dunya kira-kira jumlahna leuwih ti 1000 jenis, tapi anyar 142 jenis anu diidentifikasi ku para peneliti.[1] Lembaga panalungtikan anu nungkulan boléd, antara séjén: International Potato centre (IPC) sarta Centro International de La Papa (CIP).[1] Di Indonésia, panalungtikan sarta pengembangan boléd ditungkulan ku Puseur Peneliltian sarta Pengembangan Pepelakan Pangan atawa Balé Panalungtikan Kacang-kacangan sarta Umbi-umbian (Balitkabi), Departemen Tatanén.[1]
Di sawatara wewengkon nu tangtu, boléd mangrupa salah sahiji komoditi bahan kadaharan poko.[1] Boléd mangrupa komoditi pangan penting di Indonésia sarta ditarékahan nu nyicingan mimitian ti wewengkon dataran pendék nepi ka dataran luhur.[1] Pepelakan ieu sanggup beradaptasi di wewengkon anu kurang subur sarta garing.[1] Ku kituna pepelakan ieu bisa ditarékahan jelema sapanjang taun.[1] Boléd bisa dikokolakeun jadi sagala rupa wangun atawa macem produk olahan.[1] Sawatara kasempetan penganeka-ragaman jenis pamakéan boléd bisa ditempo di handap ieu:
  1. Daunsayuran, pakan ingon-ingon
  2. Batang: bahan pelak,pakan ingon-ingon
  3. Kulit ubi: pakan ingon-ingon
  4. Ubi seger: bahan kadaharan
  5. Tipung: kadaharan
  6. Patifermentasi, pakan ingon-ingon, asam sitrat


Kandungan kimia dina boléd nyaéta proteinlemakkarbohidratkaloriseratlebukalsiumfosforzat beusikarotenvitamin B1, B2, C, sarta asam nikotinat.[2]Nurutkeun pakar pepelakan ubar Prof Hembing Wijayakusuma, boléd ngabogaan sipat kimia amis, tiisastringen.[2] Éfék farmakologisna berkhasiat minangka tonik, ngeureunkeun pendarahan.[2] Bagian anu bisa dimangpaatkeun nyaéta ubi sarta daun.[2] Boléd bisa dipaké pikeun nungkulan diabétés (diabetes mellitus), carana cokot 100 gram boléd, 15 gram kulit labu bligo (Benincasa hispida), sarta 50 gram siki alpukat dikulub kalayan 1.000 cc cai nepi ka cangkaruk 500 cc.[2] Tuluy disaring sarta diinum caina, sedengkeun ubina didahar.[2]

Tidak ada komentar:

Posting Komentar